Overstappen naar een goedkopere energieleverancier

Stap over naar een goedkopere energieleverancier

Wanneer je al een tijdje bij dezelfde energieleverancier zit is dit hét moment om te gaan vergelijken wat er allemaal mogelijk is. Vaak kun je door vergelijken eenvoudig de keuze maken voor een andere energieleverancier met een lager energietarief en ook nog eens welkomstvoordelen. Dat kan zomaar oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Je kunt bij het afsluiten van een nieuw energiecontract vaak kiezen voor de looptijd of dat je een variabel energiecontract wilt. Welke keuze je maakt hangt natuurlijk sterk af van wat de voordelen, kortingen en mogelijkheden zijn. Vraag je wel af welke meerwaarde een langer energiecontract heeft. Je kunt tussentijds namelijk niet (boetevrij) overstappen.

Om je voor een langere periode te binden kiezen veel energiebedrijven er ook voor om een flinke (eenmalige) korting te geven op een langer lopend energiecontract tot zelfs prachtige cadeaus. Laat je niet verleiden tot deze aankopen maar kies met verstand. Wanneer je een eenjarig contract kiest krijg je namelijk fors meer korting, kun je het komende jaar alweer zoeken naar een nieuwe korting en zit je er niet aan vast waardoor je boetes moet betalen.

Er is dus veel om op te letten bij het vergelijken van energie producten en bedrijven. Maar het goed vergelijken loont, je kunt er je energiekosten flink mee verlagen. Er zijn zelfs een aantal voorbeelden waarbij het om meer dan 300 euro per jaar gaat. Want een lager tarief als een welkomstkorting tikken toch lekker aan op je jaarnota.

Het kiezen voor een andere energieleverancier met een lager tarief kan ook nadelig werken wanneer je denkt dat je nu meer kunt gebruiken omdat het goedkoper is. Dit is namelijk vaak niet zo. Blijf dus vooral ook letten op je verbruik.

Een vast energiecontract is vaak goedkoper.

Je hebt net al gelezen over een vast energiecontract en de nadelige gevolgen. Maar het kan natuurlijk ook veel voordeel opleveren. Je krijgt met een vast energiecontract vaak een prijs die gedurende de looptijd niet meer zal veranderen. Wanneer de energie dus duurder aan het worden is ga jij niet meer betalen dan afgesproken.

Een vast energiecontract kiezen kan dus ook voordeliger zijn voor de lange termijn. Hoewel de verwachting van dit moment niet is dat de energieprijzen aanzienlijk zullen stijgen. Ook omdat de recent aangekondigde stijging teruggedraaid is vanwege de onbetaalbaarheid dat veel mensen ervoeren.

Een ander energieproduct kiezen.

Er zijn de afgelopen jaren veel verschillende energieproducten bijgekomen. Van duurzame lokale projecten tot landelijke energieparken of groene energie uit het buitenland. Om de CO2 compensatieregeling voor gas niet te vergeten. Welk energie product je kiest kan door de enorme keuze ook veel verschil maken.

Zo kan groene energie in het buitenland voordeliger worden ingekocht dan het opwekken van duurzame energie van Nederlandse bodem. Wellicht is het goed om niet alleen voor duurzame energie van Nederlandse bodem te kiezen. Omdat dit misschien duurder is. Je kunt dit vrijwel allemaal in de vergelijker zien.

Wanneer je kiest voor CO2 compensatie merk je dit echter wel in de kosten voor gas. Je betaald een hogere prijs, waarbij beloofd wordt dat per een bepaald gebruik een boom zal worden geplant.

Kies voor zonnepanelen voor het opwekken van energie.

Wanneer je een huurhuis hebt is het zelf opwekken van energie dankzij zonnepanelen vrijwel niet mogelijk. Maar bij een koopwoning kan dit wel het verschil maken. Je kunt uit verschillende soorten energieopwekking kiezen. Zo zijn er ook verschillende soorten zonnepanelen te koop. Waarbij de een een hogere opbrengst hebt dan de ander en de andere weer een langere levensduur. Hoe dan ook, het plaatsen van zonnepanelen blijft altijd een forse investering.

Het terugverdienen van de investering in zonnepanelen is veelal 7 tot 8 jaar. Daarna zullen de zonnepanelen dus echt gaan opleveren. Daardoor is het rendement dat je met het kopen en plaatsen van zonnepanelen behaalt gunstiger dan de opbrengst van spaargeld op je spaarrekening (als je er nog rente over betaald krijgt).

Je kunt bij veel energiebedrijven een offerte aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Soms is het ook mogelijk om ze te huren. Wanneer je een huurhuis hebt is het soms mogelijk om met de woningbouw of verhuurder in overleg te gaan.

 

Kies voor dubbele beglazing van je woning.

Met dubbele beglazing in een woning kun je de energiekosten van een woning verlagen. Soms zelfs tot enkele tientallen euro’s per jaar omdat de warmte beter in de woning blijft.

Het plaatsen van dubbele beglazing kun je het beste laten doen door een gerenommeerd bedrijf dat je goed kan adviseren over de prijs, verschillen en mogelijkheden. Het kan je heel veel geld opleveren als je de juiste keuze maakt. Bij een koopwoning heb je mogelijk recht op subsidie of een gemeentelijke tegemoetkoming, bij een huurwoning heb je dit niet en zal de plaatsing worden verrekend in de huur.

Wanneer je een sociale huurwoning hebt en huurtoeslag ontvangt kan een hogere huur ook een hogere teruggave betekenen. Je kunt op de website van de belastingdienst meer over huurtoeslag lezen.

Laat je woning door een erkend bedrijf isoleren.

Een woning isoleren is vooral iets voor koopwoningen. Je kunt door een goede isolatie veel geld besparen op de stookkosten van een woning. Soms kan het enkele tientjes per maand verschil maken. Dat tikt dus lekker aan wanneer je de keuze maakt om een woning te isoleren.

Bij het isoleren van een woning is het lastig te zeggen in welk termijn de maatregel terug verdiend is. Dit ligt een beetje aan de stookkosten, investering om te isoleren en de kosten die je uiteindelijk hebt moeten maken.
Een goede adviseur kan je helpen om een schatting te maken voor het te behalen rendement bij woning isolatie.

Besparen op energiekosten, dit is de conclusie.

Het verminderen van verbruik is de eerste stap naar een flinke energiebesparing. Maar ook de handige hulpmiddelen die er beschikbaar zijn kunnen je helpen. Maak voor jezelf eens een lijstje met de mogelijkheden die je hebt.

Wanneer je geld te besteden hebt is het wellicht goed om te investeren in zonnepanelen en woningisolatie. Je kunt je vaste lasten er flink mee verlagen. Waarbij je ook nog eens veel meer rendement kunt behalen.

Er is dus geen enkele manier die op zichzelf staat. Kies bewust wat bij je past en waarvoor je het geld hebt. Daarmee kun je uiteindelijk de grootste besparing behalen. Wanneer je een huurwoning hebt is in gesprek gaan met de verhuurder mogelijk ook een goede optie.

Uw beoordeling post

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *