Welke energie contractvormen kun je kiezen?

Dit zijn de energiecontracten die je kunt kiezen.

Je zit misschien al vele jaren bij je vertrouwde energiebedrijf. Dan is het waarschijnlijk dat je een variabel energietarief betaald. Dit is een wisselend tarief dat met de energiemarkt meegroeit of juist daalt. Daardoor betaal je vaak meer dan iemand die het tarief heeft vastgezet. Hoog tijd om energie te vergelijken en voor een passend energiecontract te kiezen.

Een variabel contract heeft als voordeel dat je niet gebonden bent aan een leverancier van energie en gas. Maar als nadeel dat het tarief dat je betaald ook kan stijgen. Daarom is het goed dat je kijkt naar de mogelijkheden die er zijn, weet wat er mogelijk is en kiest wat bij je past.

Steeds meer mensen kiezen vanwege de kortingen, voordelen en duidelijkheid over de kosten voor een vast energietarief. Soms voor de periode van een enkel jaar, andere keren voor een langere periode. Het ligt er net aan waar je voorkeuren naar uitgaan.

Wanneer je voor een langere looptijd kiest moet je weten dat je er dus gedurende deze periode aan vast zit om energie af te nemen. Je kunt tussentijds niet (boetevrij) overstappen. Zo zijn er nog meer zaken waarop je moet letten.

Welke voor- en nadelen heeft een variabel contract voor energie?

Bij een variabel energiecontract betaal je altijd het huidige markttarief. Wanneer deze omhoog gaat ga je dus meer betalen. Wanneer deze omlaag gaat betaal je weer minder. Er zit in zekere zin dus een risico aan deze contractvorm. Want je weet vooraf niet met welke kosten je uiteindelijk te maken krijgt.

Het voordeel van een variabel energiecontract is dat je volledig vrij bent te gaan en staan waar je zelf wilt. Je kunt dus overstappen zonder te hoeven wachten of een boete. Dat geeft veel mensen reden om bij een variabel energiecontract te blijven.

Maar sommige mensen zijn de afgelopen jaren ook vergeten om hun huidige energiecontract bij de energieleverancier te verlengen. Een energieleverancier zal dit namelijk niet automatisch doen omdat er mogelijk weer nieuwe kortingen en voordelen zijn. De meeste energiebedrijven benaderen hun klanten actief, anderen laten het voor wat het is. Ze zijn het immers niet verplicht om je een nieuw voorstel te doen.

Welke voor- en nadelen heeft een kortdurend vast contract voor energie?

Wil je de nadelen van een vast energiecontract beperken? Kies dan voor een kortdurend vast energie contract voor de levering van energie. Bij een kortlopend contract profiteer je van de voordelen dat een vast energiecontract heeft, waaronder een jaarlijkse korting. En staat het energietarief voor het komend jaar vast (bij een jaarcontract).

Net als bij een langdurend energiecontract is het uiteraard zo dat je een boete krijgt voor vroegtijdig overstappen, een energiebedrijf kan dit eveneens tegenwerken. Ook bij een verhuizing gelden in veel gevallen de aanvullende clausule betreft het contract. Deze is bij iedere energieleverancier anders.

Kiezen voor een kortdurend vast energiecontract heeft nog meer voordelen. Je kunt hierbij denken aan een lager vast energietarief en jaarlijkse korting. Wanneer er voor een langere duur gekozen wordt is het energie leveringstarief vaak hoger.

Je moet wel toezien op de afloop van het energiecontract, dat je opnieuw kijkt naar de voordelen en mogelijkheden die je hebt. Wellicht krijg je ook van je energiebedrijf naar keuze nog bericht. Hoewel ze dit lang niet allemaal doen. Soms laten ze het contract stilzwijgend overgaan in een variabel energiecontract.

Welke voor- en nadelen heeft een langdurend vast contract voor energie?

Het grote voordeel van een langdurend energiecontract is de hoge korting die je aan het einde van de looptijd krijgt. Deze kan soms oplopen tot meer dan 300 euro. Dat is dus een flinke korting waar je wel gedurende 3 jaar of langer aan een energiebedrijf vastzit. De vraag is hierbij natuurlijk hoe verstandig dit is. In de tussentijd kunnen energieprijzen fors dalen, nieuwe aanbiedingen op je pad komen en zich vele andere redenen aandienen om te willen overstappen. Wat dan helaas niet kan door het lopende energiecontract.

Wil je bij een langlopend vast energiecontract overstappen? Dan is dit vrijwel onmogelijk of je ziet een forse boete tegemoet. Dat is het goed overwegen natuurlijk meer dan waard.

Je moet je dan ook niet blindstaren op de beloofde korting. Ook bij een kortlopend contract bouw je een gelijksoortige korting op. Zeker wanneer je de kortingen en voordelen vergelijkt met een kort lopend energiecontract voor een vaste periode. Je moet het dus vooral met de gedachten doen dat je de komende jaren geen omkijken wilt hebben als het om een energiecontract gaat.

Welke keuze moet je overwegen bij de duur van een energiecontract?

De eerste overweging is natuurlijk of je tevreden bent met een aanbieding die je krijgt en de korting die het kan opleveren. Zeker bij contracten die meer dan 3 tot soms zelfs 5 jaar voortduren. Daarbij kun je tussentijds ook niet van andere aanbiedingen en mogelijkheden profiteren. Die moet je dus echt aan je voorbij laten gaan.

  • Overweeg of je een langere periode bij een energiebedrijf ziet zitten.
  • Weet dat je voor langere tijd geen deel kunt nemen aan andere energie aanbiedingen die je via de mail of andere leveranciers kunt vinden.
  • Hoe langer de contractperiode is, hoe hoger de boete voor toch overstappen.

Dit is de conclusie over herkomst duurzame energie.

Er is een bijzonder grote vraag naar groene duurzame energie. Door huishoudens (consumenten) maar zeker ook door bedrijven. Die veelal zelf investeren in het verduurzamen. Dit zorgt ervoor dat er in Nederland steeds meer duurzaam opgewekte energie beschikbaar komt. Je kunt denken aan energie opgewekt door zon, wind of biomassa.

Ook zijn er plannen om in de nabije toekomst meer windmolenparken en zonne weilanden te realiseren. Zolang er geen lucratieve methoden zijn die minder ingrijpend zijn blijft investeren in de huidige technieken belangrijk.

Dat Nederland te weinig duurzaam opgewekte energie heeft is dus duidelijk. Maar ook dat wij als klein land investeren in de verduurzaming. Met als doel om binnen een generatie klimaatneutraal te kunnen zijn. Of dit gaat lukken is misschien de vraag, dat we met elke stap dichterbij komen zorgt voor optimisme.

Uw beoordeling post

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *