7 Manieren om je energiekosten te verlagen

7 manieren waarop je energiekosten kunt verlagen.

Er zijn verschillende manieren waarop je de energiekosten kunt verlagen. Je kunt aan de slag met het verminderen van energieverbruik, kiezen voor een nieuw energiecontract of overstappen. De manier die bij je past hangt natuurlijk samen met de mogelijkheden die je hebt.

Wanneer je in een huurhuis woont is het plaatsen van zonnepanelen, dubbele beglazing of andere besparende maatregelen in veel gevallen niet mogelijk. Maar dat betekent niet dat je de energiekosten niet kunt verlagen.

De meest bekende manieren waarmee je een grote energiekosten besparing kunt behalen lees je op deze pagina. Doe er je voordeel mee, die kan oplopen tot honderden euro’s.

Het verlagen van energieverbruik loont, start met besparen.

Het verminderen van verbruik is een van de meest efficiënte maatregelen om energiekosten te besparen. Je kunt er bijzonder veel voordeel mee behalen, vaak zonder dat je woongenot hoeft in te leveren. De meest voorkomende besparingen die je direct kunt toepassen zijn:

  • – Verwarming een graadje lager zetten.
  • – Wassen in de avonduren en weekend (daltarief)
  • – Minder lang onder de douche staan.
  • – Verlichting niet onnodig aan laten staan.
  • – Alle apparatuur uitzetten na gebruik.
  • – Geen stekkers en stand-by functies gebruiken.

Verwarming een graadje lager zetten.

Het verwarmen van een woning kost veel energie en uiteindelijk geld. Om de kosten voor het verwarmen te verlagen kun je de verwarming op een lagere temperatuur instellen. Je kunt door de warmte in een woning een enkele graden te verlagen fors besparen. Ook kun je er aan denken om een verwarming uit te zetten op momenten dat je niet thuis bent.
Met de komst van nieuwe (slimme) thermostaten kun je de instellingen volledig op het gezin aanpassen. Krijg je via een smartphone applicatie direct inzicht en bespaar je nog meer op je energiekosten.
Hoewel de kosten voor een slimme thermostaat behoorlijk kunnen oplopen verdien je dit uiteindelijk fors terug door meer gemak en lagere energielasten. Een slimme thermostaat onthoud namelijk wat er nodig is om de woning te verwarmen tot een temperatuur.

Wassen in de avonduren en weekend (daltarief)

Het wassen van kleding kost veel energie en brengt de nodige kosten met zich mee. Door het wassen vooral in de daluren te doen betaal je minder kosten. Je kan per jaar veel geld besparen door de daluren hiervoor te benutten.
Er moet wel gezegd worden dat niet iedereen een dubbel tarief heeft. Waardoor het lang niet bij iedereen verschil maakt. Weet je niet of jouw meter een dubbeltarief heeft? Kijk dan op de energienota of neem contact op met je energieleverancier.

Minder lang onder de douche staan.

Wij Nederlanders houden van lang en uitgebreid onder de douche staan. Helaas kost dit ook heel veel energie en drinkwater. Door korter te douchen kun je per jaar dus heel veel geld besparen, zeker als je een gezin bent en iedereen doet mee.
De beste manier om de douchetijd goed in de gaten te houden is het neerzetten van een kookwekker of de timerfunctie van je mobiel. Ook zijn er verschillende applicaties voor de smartphones van tegenwoordig om de douchetijd te meten. Waardoor je er een echte sport van kunt maken om te besparen op je douchebeurten.
Kies bij voorkeur voor een verkorte douchebeurt en niet voor een bad. Een bad vullen kost bijzonder veel water en energie. Waarvoor je soms zelfs tot enkele keren kunt douchen. Om een vergelijk te maken: 1 bad is vaak 2,1 douchebeurten.

Verlichting niet onnodig aan laten staan.

Laat jij de verlichting branden als je niet in een kamer hoeft te zijn. Dat kost ondanks de vele duurzame lampen tientallen euro’s per jaar. Weer een besparing die je dus zo voor elkaar kunt krijgen, zonder in te leveren op het woongenot.
Dit geldt ook voor buitenverlichting. Door gebruik te maken van een bewegingssensor hoeft het licht niet voortdurend te branden. Waarbij er verschillende lampen zijn die je makkelijk op kunt hangen in de plaats van de oude verlichting.

Alle apparatuur uitzetten na gebruik.

Het wordt nog wel eens vergeten om apparatuur uit te zetten na gebruik. Je kunt denken aan een radio, televisie, spelcomputer of de dvd speler. Ze blijven vaak voortdurend aan staan en gebruiken relatief veel stroom.
Door het daadwerkelijk uitschakelen van apparatuur kun je per jaar enkele tientjes op de energiekosten besparen. En dat zonder dat het invloed heeft op je woongenot.

Geen stekkers en stand-by functies gebruiken.

Een ongebruikte stekker verbruikt ook energie. Het is vaak iets waar we niet bij stilstaan. Je trekt de stekker misschien los van je telefoon maar vergeet deze om uit het stopcontact te halen. Zonde, door het uitnemen van stekkers kun je tot wel tientallen euro’s besparen. De reden om alle losse stekkers eens op te bergen.

Uw beoordeling post

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *