Welke energieproducten moet je echt vergelijken?

Welke energieproducten moet je echt vergelijken?

 

Wil je besparen op de maandelijkse energiekosten? Dan is dit hét moment om producten te vergelijken. Je hebt de keuze uit verschillende soorten energie. Van duurzame energie in het buitenland opgewekt, duurzame energie van Nederlandse bodem tot CO2 compensatie.

De vraag naar duurzame energie groeit aanzienlijk op de consumentenmarkt. Maar ook veel bedrijven zijn klaar voor verandering en duurzame energie. Dat past immers bij het doel en de missie die een bedrijf in deze tijd heeft. Zo hebben enkele grotere bedrijven al laten zien dat ze voor een groot deel zelfvoorzienend zijn, fors verminderde energieverbruik hebben gerealiseerd en waar mogelijk binnen de bedrijfsvoering aanpassingen worden verricht.

Een groot deel van alle groene energieprojecten wordt dan ook door de energiebedrijven zelf, grote bedrijven als buitenlandse bedrijven gedaan. Je kunt bij buitenlandse bedrijven aan investeerders en investeringsmaatschappijen denken.

Duurzame energie vanuit het buitenland geïmporteerd.

Er is in Nederland een ongekend grote vraag naar duurzaam opgewekte energie. Maar er is in ons eigen land nog niet voldoende aanbod. Dit is de reden waarom energiebedrijven energie inkopen vanuit het buitenland. Dit inkopen gebeurt aan de hand van zogenaamde groencertificaten. Waar energiebedrijven het tekort aan groene duurzame energie mee opvangen

 

In het buitenland is meer duurzame energie beschikbaar dan in Nederland. Daardoor is het voor de Nederlandse energiemarkt interessant in het buitenland in te kopen. Waar het voor buitenlandse energiebedrijven weer aantrekkelijk is om te leveren aan de Nederlandse markt.

 

Je merkt hier als consument helemaal niets van en krijgt gewoon de energie waarvoor je uiteindelijk hebt betaald. Waardoor je altijd elektriciteit tot je beschikking hebt.

Echt Nederlandse energie dat duurzaam opgewekt is.

Natuurlijk bieden verschillende energiebedrijven ook energie van Nederlandse bodem aan. Je krijgt dan de energie vanuit Nederlandse groenprojecten. Er is voor energiebedrijven alles aan gelegen om in Nederland zoveel mogelijk eigen energie op te brengen. De kosten van Nederlandse energie is in veel gevallen goedkoper. Omdat er geen transportkosten van toepassing zijn. Daarbij is Nederlandse energie natuurlijk ook goed voor de sector en economie.

 
Op verschillende websites kun je om deze reden aangeven dat je energie van Nederlandse bodem wilt. Je krijgt dan alle energiebedrijven te zien die je dit kunnen aanbieden.

 

Wanneer je voor groene energie uit Nederland kiest is deze vrijwel altijd afkomstig van energie dat is opgewekt door zon of wind. Er zijn in Nederland verschillende grote energieprojecten en kleine lokale projecten. Misschien zelfs wel bij je om de hoek.

CO2 Compensatie voor de uitstoot door gasgebruik.

Een relatief nieuwe optie voor consumenten is de CO2 compensatie. Omdat een gasvrij Nederland nog ver weg is biedt deze manier van compensatie een uitstekende oplossing. Waarbij er voor een bepaalde hoeveelheid energie bomen worden geplant. Deze bomen zullen uiteindelijk weer nieuwe zuurstof aanmaken en stikstof opnemen.

 

Nog niet ieder energiebedrijf hanteert de aanpak van CO2 compensatie. Sommige kiezen er juist voor om in te zetten op het verduurzamen van energie waardoor de focus niet op gas ligt.

 

In de meest recente vergelijkingswebsites op internet kun je deze selectie aanklikken. Waardoor je direct ziet welke energiebedrijven je hierin kunnen voorzien. Maar denk eraan dat dit tot heden nog altijd ten koste gaat van investeringen in groene projecten. Om de eenvoudige reden dat projecten voor groene energie een groter toekomstperspectief bieden en veel geld opleveren.

Is het je al gelukt om een energievergelijking te maken?

Er zijn veel verschillende keuzes die je kunt maken. Nu je hierover meer weet kun je makkelijker aan het vergelijken gaan. Er zijn veel mogelijkheden bij het vergelijken van duurzame energie of energie producten die aan je wensen voldoen. Dan is het een fijn idee dat je weet waarop je kunt letten en wat je kunt verwachten bij een keuze.

 

Ook investeren energiebedrijven fors in duurzame energie. Daardoor is het aanbod steeds groter aan het worden en daar profiteer je als consument weer van in de vorm van lagere prijzen.

 

Hoewel wij er nog lang niet zijn als het om duurzame energie gaat zijn we wel op de juiste weg naar een klimaatbewuste maatschappij. Waarvan je kunt stellen dat het onzin is of juist echt nodig. Het is uiteindelijk de nabije toekomst. Met een grotere behoefte aan energie, waardoor dit het juiste moment is dat energiebedrijven hierin investeren.

De conclusie over de energie contractduur.

Door hoge kortingen en cadeaus die beloofd worden is het aantrekkelijk om voor een langdurend vast contract te kiezen. Maar zou je zonder een cadeau dat groot gepresenteerd wordt ook voor het zelfde energiecontract kiezen?

 

De conclusie die je uit de voordelen, nadelen en mogelijkheden kunt stellen is dat een kortdurend vast energiecontract je het meeste voordeel zal opleveren. Je bent een stuk vrijer en profiteert van veel meer mogelijkheden. Hoewel een energiebedrijf je dit natuurlijk niet zal vertellen. Door het aanbieden van een hogere korting of cadeau is de focus op risico’s minder aanwezig.

 

Kies dus bewust, met voorkeur naar een kortlopend vast energiecontract. Dat nooit langer dan een jaar voortduurt. Zodat je kunt profiteren van overstappen wanneer je dit zelf wilt.

Uw beoordeling post

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *