Eind 2015 werd bekend gemaakt (nieuwe Belastingplan) dat de energiebelasting op gas flink toeneemt, terwijl de energiebelasting op stroom afneemt. Per 1 januari 2016 is de energiebelasting met 32 procent omhoog gegaan en dat komt neer op 30,5 eurocent per kuub gas, een stijging van ruim 7 eurocent. De prijs per kilowattuur stroom is met 2 eurocent gedaald.
Veel consumenten verwachtten dat hun energierekening in 2016 juist omlaag zou gaan door de lagere energietarieven voor gas en stroom. Maar omdat de energiebelasting omhoog is gegaan, hoeven consumenten niet te rekenen op een lagere energierekening in 2016. De variabele stroom- en gastarieven gaan in ieder geval verder omlaag in 2016 en ook de netbeheerkosten (netwerkkosten) nemen af. Dat zorgt ervoor dat de energierekening van 2016 nagenoeg gelijk zal zijn aan die van 2015. Het is wel per netbeheerder en energieleverancier verschillend waarop de uiteindelijke energielasten uit zullen komen.
VEH: Geen hoge energierekening
Vereniging Eigen Huis (VEH) maakte een inventarisatie voor de gemiddelde energielasten in 2016 en is uitgegaan van een gemiddeld stroomverbruik per huishouden van 1800 kuub gas en 3500 kilowattuur per jaar. VEH zette alle verschillende posten van de energierekening die in 2016 stijgen en dalen op een rij. Uit deze inventarisatie blijkt dat de energierekening van een gemiddeld huishouden dit jaar ongewijzigd blijft. De energiebelasting wordt vrijwel teniet gedaan door de verlaging van de energietarieven. Bij een gemiddeld verbruik blijft de energierekening in 2016 dan ook ongeveer gelijk aan die van 2015.
< h2>10 Tips voor een lagere energierekening
1. Goede isolatie
Indien uw huis enkele beglazing heeft, laat deze dan vervangen door dubbel glas. Dit is een wat duurdere investering, maar vervanging kan een flinke besparing op de energielasten opleveren. Ook een goede vloerisolatie en muurisolatie kunnen schelen in de energiekosten.
2. Koop een klokthermostaat
Een klokthermostaat kan automatisch de temperatuur voor u in huis regelen. De meest luxe uitvoering hiervan is Toon van Essent en Nest van Google. Dit zijn slimme thermostaten. Mocht u niet gebonden willen zijn aan abonnementskosten (wat bij Toon het geval is) of veel geld kwijt willen zijn (Google Nest is niet goedkoop in aanschaf), dan zijn er ook diverse andere betaalbare klokthermostaten zoals van Honeywell en Plieger. Wanneer u de klokthermostaat juist hebt ingesteld kan u dit op jaarbasis honderden euro’s schelen in de energielasten.
3. Zet de verwarming op tijd lager
U kunt energie besparen door de verwarming enige tijd voordat u het huis verlaat of naar bed gaat lager te zetten. Laat de verwarming bijvoorbeeld 1 uur voor vertrek of bedtijd terugschakelen naar een lagere temperatuur.
4. Radiatorfolie
Radiatorfolie is speciale folie die u aan de achterzijde van radiatoren kunt plakken. Wanneer een muur niet beschikt over de juiste isolatie gaat de warmte aan de achterzijde van de radiator verloren langs de buitenmuur. Door gebruik te maken van radiatorfolie wordt de warmte van de radiator de huiskamer in gereflecteerd. Radiatorfolie is heel betaalbaar en u hebt deze investering snel terugverdiend.
5. Haal objecten zoals een kast of bank voor een verwarming weg
Veel mensen hebben een bank of kast voor de radiator staan. Het probleem dat dan ontstaat is dat de warmte niet goed door de kamer wordt verspreid, deze wordt immers tegengehouden door het object. Het beste kunt u dus helemaal geen objecten voor een radiator plaatsen. Wilt u bijvoorbeeld toch een bank bij een radiator plaatsen? Kies dan voor een hoekbank waarvan een zijde open is in plaats van een hoge gesloten bank die alle warmte van de radiator tegenhoudt.
6. Energiezuinige lampen
Als u flink wilt besparen op de energielasten dan kan dat door het gebruik van energiezuinige lampen. Het kost u wel even wat geld om energiezuinige lampen aan te schaffen, maar u zult direct op uw energierekening het verschil zien. Vooral LED-lampen zijn zeer energiezuinig. Een paar jaar geleden was het alleen mogelijk om fel witte LED-lampen te kopen, maar tegenwoordig zijn er ook LED-lampen met een mooie warme tint verkrijgbaar.
7. Zet apparaten helemaal uit en niet op standby
Wanneer apparaten zoals een laptop, PC of gameconsole (Playstation, XBOX) op standby blijven staan, dan blijven ze energie gebruiken. Vooral bij TV setupboxen is dat ook het geval. Het beste kunt u apparaten helemaal uitschakelen. U zou bijvoorbeeld een stekkerdoos met makkelijk om te schakelen knop kunnen gebruiken of schakelsysteem van bijvoorbeeld Klik-Aan-Klik-Uit. Bij de schakelsystemen van Klik-Aan-Klik-Uit is het zelfs mogelijk om een terminal of afstandsbediening aan te schaffen die alles op bepaalde tijden automatisch in- en uitschakelt.
8. Energiebesparende douchekop
Wanneer u een energiebesparende douchekop aanschaft kan u dit zowel schelen in de water- als de energiekosten (gas). Een energiebesparende douchekop is niet duur in aanschaf en betaalt zich al snel terug.
9. Douchetimer
Een douchetimer is ideaal om snel geld te besparen op water- en energiekosten (gas). Een douchetimer laat precies zien hoelang u nog kunt douchen tot een bepaald aantal liter is bereikt. U wordt door een douchetimer gemotiveerd om minder lang te douchen. U zult merken dat u behoorlijk wat geld kunt besparen op de energierekening en dat terwijl een douchetimer heel goedkoop is in aanschaf.
10. Zonnepanelen
Steeds meer mensen schaffen zonnepanelen aan, omdat de aanschafkosten betaalbaar zijn geworden. Het is even een investering, maar direct na installatie zult u zien dat u enorm bespaart op uw energielasten. Het is verstandig om voor de aanschaf van zonnepanelen een professional in te huren en bij een aantal gespecialiseerde bedrijven een offerte op te vragen voor uw huis. Zelf zonnepalen aanleggen kan ook, maar dit is erg ingewikkeld en kan voor veel problemen zorgen. Wanneer de installatie namelijk niet op de juiste wijze wordt gedaan kan er schade ontstaan aan uw huis.
Nog meer geld besparen?
Stap jaarlijks over van energiemaatschappij of koop energiebesparende apparatuur
Jaarlijks overstappen van energiemaatschappij
U kunt ervoor kiezen om bij een energiemaatschappij een meerjarig contract af te sluiten. Maar meestal is het aantrekkelijker om ieder jaar opnieuw te kijken naar scherpe acties van energiemaatschappijen. Het loont zeker om ieder jaar gebruik te maken van een energievergelijker waarmee u eenvoudig aanbiedingen kunt vergelijken. Door jaarlijks over te stappen kunt u honderden euro’s besparen. En weet u wat ook leuk is? Door aan uw huidige energiemaatschappij te laten weten dat u erover denkt om over te stappen van energiemaatschappij krijgt u vaak een nog aantrekkelijkere deal aangeboden. Bij Eneco bijvoorbeeld kunt u een aanbieding krijgen voor de gratis Toon thermostaat inclusief gratis installatie wanneer u bij Eneco blijft. Laat uw energiemaatschappij maar moeite doen om u als klant te behouden, dat bespaart u geld!
Koop energiebesparende apparatuur
Door energiebesparende apparatuur aan te schaffen kunt u behoorlijk wat besparen op uw energielasten. Dit is vooral het geval bij apparaten die dagelijks veel gebruikt worden zoals koelkasten, drogers (warmtepompdroger is echt een aanrader!), wasmachines, stofzuigers en TV’s. Houdt u van gamen op een console? Schaf dan de nieuwste console aan: Bijvoorbeeld een Playstation 3 verbruikt veel meer energie dan een Playstation 4.
Hoe bereken ik het termijnbedrag voor mijn energierekening ?
Termijnbedrag
Het termijnbedrag is een inschatting van uw maandelijkse energieverbruik. Het daadwerkelijke verbruik wordt verrekend met het termijnbedrag dat u gedurende een jaar betaald hebt. Op basis van uw energierekening van het afgelopen jaar maakt uw energiemaatschappij een berekening van het termijnbedrag voor 2016.
Termijnbedrag niet goed berekend
Het komt regelmatig voor dat het termijnbedrag niet goed overeenkomt met wat u in een bepaald jaar verbruikt. Indien u meer energie hebt verbruikt in een jaar kunt u te maken krijgen met een hoge afrekening. Wat u het beste kunt doen is het termijnbedrag iets hoger zetten dan is berekend door uw energiemaatschappij, bijvoorbeeld 10 of 20 euro per maand hoger. U kunt er ook voor kiezen om een bepaald bedrag iedere maand op een spaarrekening te zetten. Mocht u dan te maken krijgen met een hoge eindafrekening, dan hebt u hiervoor geld achter de hand.
Maak zelf een schatting
Een andere mogelijkheid is door voor uzelf een schatting te maken hoeveel elektriciteit en gas u denkt te gaan verbruiken in 2016. U zou bijvoorbeeld aan het begin en einde van periode (bijvoorbeeld een aantal weken) de begin- en eindstand van uw elektriciteits- en gasmeter kunnen opschrijven en dit doorrekenen naar jaarverbruik. Dit kunt u voor uw waterverbruik ook doen. Bij uw schatting dient rekening met eventuele vakanties en jaargetijden. Bij het maken van een schatting voor uw energieverbruik in 2016 kunt u eventueel ook gebruik maken van de gegevens van het Nibud over het gemiddelde energieverbruik in Nederland. Hieronder kunt u het gemiddelde energieverbruik in Nederland zien: waterverbruik, gasverbruik en elektriciteitsverbruik.
Gemiddelde energieverbruik in Nederland
Waterverbruik
Het gemiddelde waterverbruik in Nederland ligt op 46 m3 per persoon per jaar. Dat is 46.000 liter water per persoon per jaar.
Gasverbruik bij gebruik van CV
Flat: 900 m2
Tussenwoning: 1350 m2
Hoekwoning: 1590 m2
2 onder 1 kap woning: 1670 m2
Vrijstaande woning: 2220 m2
Gemiddeld alle woningen: 1440 m2
Elektriciteitsverbruik in personen per huishouden
1: 2010 kWh
2: 3340 kWh
3: 4120 kWh
4: 4580 kWh
5: 5450 kWh
6: 5790 kWh
Gemiddeld per huishouden: 3360 kWh
Bron: Nibud 2015