Veel Nederlandse consumenten omarmen het overstappen van energieleverancier. Overstappen van energieleverancier is populair In 2015 wisselde nog nooit eerder zoveel consumenten van energieleverancier. Er stapten maar liefst 2,3 miljoen Nederlanders over naar een ander energiebedrijf.

Uit gegevens van Energie-Nederland blijkt dat er al vijf jaar op een rij een stijging te zien is in het aantal overstappers. In 2013 bedroeg het aantal overstappers 1,9 miljoen, in 2014 2 miljoen en in 2015 2,3 miljoen. Dat er steeds meer overstapper bijkomen wil volgens Energie-Nederland zeggen dat de overstapdrempel laag is. In april 2015 maakte de Autoriteit Consument & Markt bekend dat Nederland in de top vier van Europese landen staat waar de meeste consumenten overstappen van energieleverancier. Alleen in de landen België, Portugal en Noorwegen stappen meer mensen over.

Overstappen op energie van een andere energiemaatschappij is zo gedaan

Overstappen naar een andere energiemaatschappij is zo gedaan. Het beste kunt u gebruik maken van een energievergelijker waarbij energie vergelijken super makkelijk is. Een energievergelijker laat direct zien welke energiemaatschappijen de beste acties hebben, bijvoorbeeld geldretour acties. Door gebruik te maken van een energievergelijker kunt u per jaar honderden euro’s op uw energierekening besparen. In een vergelijker ziet u in één oogopslag alle welkomstpremies, exclusieve actietarieven en kortingen.

Overstappen van energiemaatschappij in 3 eenvoudige stappen

Stap 1

Bij de meeste energievergelijkers bestaat stap 1 uit het invullen van uw postcode en huisnummer, wat voor soort elektriciteitsmeter u hebt en wat de hoeveelheid stroom en gas is die u per jaar verbruikt (schatting). Mocht u opzoek zijn naar uw eigen jaarverbruik, dan kunt u deze vinden op de jaarlijkse energierekening (eindafrekening) die u van uw huidige energieleverancier hebt ontvangen. Mocht u uw jaarverbruik niet weten, dan kunt u eventueel uitgaan van het gemiddelde energieverbruik op basis van een aantal personen.

Gemiddeld energieverbruik in stroom / gas
1-persoonshuishouden: 2000 kWh / 1400 m3
2-persoonshuishouden: 2500 kWh / 1600 m3
3-persoonshuishouden: 3500 kWh / 1800 m3
4-persoonshuishouden: 5000 kWh / 2300 m3
5-persoonshuishouden: 6000 kWh / 3500 m3

Het gemiddeld energieverbruik (stroom en gas) is afhankelijk van diverse factoren zoals de grootte en ligging van het huis, het aantal personen, mate van isolatie, soort verwarming, of er een energiezuinige CV aanwezig is, alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen en gebruik van elektrische apparaten. De hoogte van de energierekening is niet alleen afhankelijk van het gebruik van stroom en gas maar ook van de weersomstandigheden en de tarieven die een energieleverancier in rekening brengt.

Stap 2

Een energievergelijker berekent op basis van de door u ingegeven informatie welke energieleveranciers voor u de goedkoopste energietarieven hebben. Aan de bovenkant van het overzicht kunt u de goedkoopste energiemaatschappij vinden. Mocht een energievergelijker een filter beschikbaar hebben, dan kunt u met deze filter specifieke voorkeuren aangegeven. Het detailoverzicht geeft u duidelijke informatie zoals productinformatie, tarieven, acties en reviews van klanten. Aan de hand van deze informatie kunt u een energieleverancier kiezen die bij u past.

Stap 3

Nadat u uw keuze hebt gemaakt kunt u zich aanmelden bij de energieleverancier. Vul uw contactgegevens in en verstuur deze door middel van het online formulier. De overtap van energieleverancier wordt vervolgens voor u geregeld. Per e-mail ontvangt u een bevestiging van uw bestelling. Na ontvangst van de bevestiging van de energieleverancier hebt u een bedenktijd van 14 kalenderdagen. Binnen deze periode kunt u de overeenkomst zonder opgaaf van redenen herroepen (ontbinden). Het is afhankelijk van uw huidige energiecontract wanneer de overstap naar uw nieuwe energieleverancier is geregeld. Gemiddeld ligt de overstaptijd tussen de 1 en 6 weken.

Zelf uw huidige energiecontract opzeggen is niet nodig

Het is niet nodig om zelf uw huidige energiecontract op te zeggen. Dit omdat uw nieuwe energieleverancier dit voor u doet. Een overtap van energieleverancier is dan ook binnen enkele stappen eenvoudig geregeld.

Wat is een welkomstpremie?

Een welkomstpremie wordt ook wel bonus of korting genoemd. Een welkomstpremie is een bepaald bedrag dat cadeau wordt gedaan aan een consument op het moment dat deze overstapt van energieleverancier. Omdat de concurrentie tussen energieleveranciers zo hevig is, kan een welkomstpremie van een energiemaatschappij oplopen tot wel honderden euro’s. Hier kunt u natuurlijk van profiteren!

Wanneer wordt de welkomstpremie uitbetaald?
– DELTA: Elk jaar wordt de welkomstpremie achteraf voor een derde deel uitbetaald
– Energiedirect.nl: Na 12 maanden
– EnergieFlex: Aan het einde van de looptijd van het contract
– E.ON: In 2 gelijke delen (na 10 en 22 maanden levering van energie)
– Essent: Na 12 maanden wordt deze uitbetaald
– Engie ( Electrabel): Aan het einde van de leveringsovereenkomst
– Nederlandse Energie Maatschappij: Welkomstpremie wordt op de eerste jaarafrekening verrekend
– Nuon: Aan het einde van het eerste jaar. De procentuele korting is verwerkt in de leveringstarieven voor stroom en gas. De     korting vervalt wanneer het contract voortijdig wordt beëindigd
– Oxxio: Aan het einde van het eerste jaar
– Pure Energie: In 5 gelijke delen wordt de welkomstpremie jaarlijks verrekend op de jaarafrekening
– Qurrent: Op de eerste jaarafrekening wordt de welkomstpremie verrekend. Bij overstappen binnen de eerste 12 maanden vervalt het recht op de welkomstpremie

Let bij het energie vergelijken niet alleen op de laagste prijs

Het is onverstandig om bij het energie vergelijken alleen op de laagste prijs te letten. Ook ‘klantervaringen’ is een belangrijk gegeven om maar naar te kijken. U wilt immers niet overstappen naar een energieleverancier met een slechte klantenservice en/of slechte factuuradministratie. De beste keuze is een energieleverancier met een lage energieprijs, leuke welkomstbonus en waarbij het onderdeel klantenervaringen minimaal een waarderingscijfer heeft tussen de 6 en 7.

Overstappen van energieleverancier is populair !!

Uw beoordeling post

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *